Web Sitesi Fiyatları

Web Sitesi Fiyatları Hangi Kriterlere Göre Belirlenir?

Web sitesi fiyatları, tasarım yaptırmaya karar verdiğinizde belirleyici faktördür. Web tasarımı yaptırmak isteyen kişi, kurum veya kuruluşlar doğal bir refleksle fiyatı en uygun ve en kaliteli hizmeti satın almak ister.

Bu durum, ürün veya hizmet satın alanların gerçekçi beklentisidir. Aklınızda belirlediğiniz bir fiyat aralığı olsa da, projenizin kapsamı doğrultusunda maliyetler değişecektir.

“Zaman, kolay elde edilen ve ucuz olan şeyleri siler.” Roy Chansior

Google’da fiyat araştırması yaptığınızda çok farklı fiyatlar bulabilirsiniz. Fiyat dengesizliğinin nedenini öğrenmek istiyorsanız, sizler için hazırladığımız makaleyi okumanızı tavsiye ederiz.

Web Sitesi Yaptırmadan Önce Kendinize Soracağınız 3 Soru

Tasarım firmalarıyla ilgili araştırma yapmaya başladığınızda fiyat ve firmalar hakkında daha çok bilgiye sahip olursunuz. “Fiyatı ne kadar?” şeklinde başlayan ilk sorunuza yanıt ararken, kendinize sormanız gereken 3 önemli soru vardır:

Fiyat araştırması yaparken sorulacak sorular

  1. Ödediğim ücretin karşılığında beklentilerimi karşılayan bir siteye sahip olacak mıyım?
  2. Sitenin güncelliğini koruması için destek almaya devam edecek miyim?
  3. Beklenmeyen bir sorun yaşarsam, firmayla hızlı bir şekilde iletişim kurup sorunu çözebilecek miyiz?

Soruları neden tasarım firmasına sormuyoruz, kendimize soruyoruz? Hangi firmaya veya freelance tasarımcıya sorarsanız sorun, cevap aynıdır. Kuşkusuz, hiçbir firma ve tasarımcı sorulara aşağıdaki şekilde cevap vermez.

  1. “Ödediğiniz ücrete göre kalitesiz bir çalışma yapacağım. Bununla idare edin.”
  2. “Siteniz yayınlandıktan sonra benim işim biter, aramazsanız sevinirim.”
  3. "Sitenizle ilgili sorun yaşarsanız kendiniz halledin. Biz müsait olursak size geri dönüş yaparız.”

Elbette cevaplar abartılı görünüyor. Ancak projeniz bittikten sonra firmayla iletişim kurmak istediğinizde telefonlarınıza zamanında ve düzgün bir şekilde yanıt veren bir firma bulamazsanız pişmanlık ve çaresizlik duygusu hissetmeniz kaçınılmazdır.

Ödediğiniz ücretin karşılığını verecek kaliteli hizmetler, sitenizin yayınlanması sonrası alacağınız teknik destek ve herhangi bir sorun yaşadığınızda sunulan hızlı ve etkili çözümler web sitesi fiyatlarını belirleyen en önemli konuların başında gelir. Sizlere adı geçen hizmetleri sunan kaliteli bir firmanın fiyat politikasıyla özensiz ve ilgisiz çalışmalar yapan bir firmanın sizlere sunacağı fiyat teklifi kesinlikle aynı olmayacaktır.

Web Sitesi Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

Web sitesi fiyatları belirlenirken birçok kriter göz önünde bulundurulur. Ancak burada anlatılacak maddeler ne tek başına ne de her zaman geçerli olmayabilir. Aşağıdaki bölümde firmadan firmaya farklılık gösterecek temel konulara yer verdik.

Konum

Firma konum ve adresinin fiyatlara etkisi

Hizmet alacağınız firmanın bulunduğu konumun önemi seçtiğiniz iletişim yöntemine bağlı olarak değişiklik gösterir. Şehirlerarası yolculuk ve konaklama gerektirecek projelerde yol ve konaklama masrafları fiyatlara yansıtılabilir. Aynı şehirde hizmet verilecek ancak çoklu ziyaret gerektiren uzak mesafeler web sitesi fiyatını etkiler. Günümüzde şehir dışı projelerde genellikle telefon görüşmeleriyle projeler detaylandırılır. İçerikler WeTransfer gibi çeşitli dosya transfer uygulamaları veya e-posta servisleri aracılığıyla gönderilir. Bahsedilen çalışma şekline sahip projelerde firmanın bulunduğu konumun web sitesi fiyatlarına bir etkisi yoktur.

Çalışan Sayısı

Çalışan sayısının fiyatlara etkisi

Firma çalışan sayısı fazla olan bir şirketin giderleri de doğru orantılı olarak artar. Firmanın sağlıklı bir şekilde sektörde ayakları üstünde kalması benimsemiş olduğu fiyat politikalarıyla büyük ölçüde ilişkilidir. Bununla ilgili bir örnek verelim. Objektif bir değerlendirmede gerçek değeri 3000 TL + KDV olan bir projeyi ele alalım. Az çalışanı olan bir firmanın veya freelance olarak hizmet veren bir tasarımcının verilen fiyat üzerinden yapabileceği indirim büyük ölçekli bir firmaya göre daha fazla olabilir. Fiyat politikaları ve şirket içi dengelere göre yapılacak indirimlerin oranları firmadan firmaya değişiklik gösterebilir.

Yazılım Teknolojisi

Yazılım teknolojisinin fiyatlara etkisi

Hazırlık sürecinde tasarımcıların kullandığı yazılım teknolojisi ve teknikler kaliteyi büyük ölçüde etkiler. Sayfalar kodlanırken HTML, CSS, JavaScript ve PHP gibi programlama dilleri kullanılır. Grafik tasarım çalışmaları sırasında günümüzde yaygın olarak tüm dünyada popülerliğini kanıtlamış pixel tabanlı Photoshop yazılımı tercih edilir. Programlama dillerini ve yazılımları her tasarımcı kendi yetenekleri ölçüsünde kullanarak siteleri tasarlar ve temalar geliştirir. Tasarımların tümü mobil uyumlu (responsive) olmalıdır. Bununla beraber, yönetilebilirliğini arttırmak için Yönetim Paneli yazılımları geliştirerek projelere entegre eder. Dolayısıyla tasarımcının proje altyapısında kullandığı tüm nitelikler web sitelerindeki kaliteyi belirler. Kalite web sitesi fiyatını belirleyici önemli bir faktördür.

Hizmet Kalitesi

Hizmet kalitesinin fiyatlara etkisi

Verilen hizmetler ve hizmet kalitesi farklılık gösterebilir. Bazı tasarım firmaları web tasarım hizmetlerine ek olarak kurumsal kimlik çalışmaları kapsamında hizmet verirken bazı firmalar sadece tasarım hizmeti sunabilmektedir. Bu, firmaların şirket politikasıyla ilgilidir. Firmalar hizmetlerini kendi firma kapasitesi ve potansiyelleri ölçüsünde verir. “Her işi herkes yapar” şeklinde tek bir doğru yoktur. Kurumsal kimlik çalışmaları yapılmamış ve siteye ihtiyacı olan bir firmanın, her iki hizmeti de tek bir yerden alması geçerli bir neden olsa bile bir zorunluluk değildir. Günümüzde web tasarım ihtiyaçları beraberinde farklı hizmetlere olan gereksinimleri doğurmuştur. Kurum veya kuruluşlar aynı zamanda Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), Sosyal Medya Danışmanlığı veya Dijital Pazarlama alanlarında çok çeşitli hizmetlerden yararlanmaya başlamışlardır. Saydığımız hizmetlerin her birisi uzmanlık gerektirirken, içine girdiğinizde bir ağacın dalları gibi bünyesinde çok fazla sayıda özellik ve yönetim tekniği içerir.

Web Sitesinin Türü

E-ticaret sitesi fiyatları

Web siteleri, kurumsal tanıtım amaçlı yapılabildiği gibi ticari ürün satışları için de tercih edilebilir. E-ticaret siteleri, internet kanalıyla ticari ürün satışları için son yıllarda bir çıkış trendi yakalamıştır. Yoğun içerik barındıran E-ticaret siteleri güçlü bir altyapı üzerine kurulmalıdır. Ürün içeriklerinin oluşturulması ve entegrasyonu titiz bir çalışmayı gerektirir. Bu saydığımız unsurlar fiyatı arttırır.

Tek sayfa olarak tasarlanan projelerde maliyetler oldukça düşüktür. Ana sayfa üzerinde firma ve hizmetleriyle ilgili detaylara kısa kısa yer verilir. Günümüzde çok fazla tercih edilmemektedir.

Kurumsal tanıtım amaçlı siteler sıklıkla tercih edilen web tasarım projeleridir. Firmaların ürün ve hizmetleriyle ilgili tanıtım sayfaları oluşturulur. Harita, video ve animasyonlar yayınlanabilir. İletişim formu, teklif talep formu veya insan kaynakları formu kullanılarak site ziyaretçileriyle etkili bir iletişim kurulabilir. Projelerde sitede barındırılacak içerik miktarı ve web tasarım çalışmalarında yapılacak işin yoğunluğu web sitesi fiyatını belirler.

Yönetim Paneli Desteği

Yönetim panelinin tasarım fiyatlarına etkisi

Web tasarım firmaları web sitelerinin sahipleri tarafından güncellenebilmesi adına yönetim paneli geliştirmiştir. Yönetim panelleri web sitenize çok sayıda resim, metin, blog makalesi veya video eklemenizi sağlayan gelişmiş yazılımlardır. Bu yazılımlar müşterilere ücretsiz sunulabildiği gibi, ek ücret talep eden firmalar da olabilir.

Hazır Web Sitesi

Hazır web sitesi fiyatları

Son yıllarda “hazır web sitesi” kavramı ortaya çıkmıştır. Hazır scriptler kullanılarak hazırlanan web sitelerinde maliyetler oldukça düşüktür. Burada dikkat etmeniz gereken konu alacağınız hizmetin kalitesidir. 100 TL, 200 TL gibi düşük fiyatları olan sistemlerle site sahibi olabilirsiniz. Ancak benzer sistemlerden kurumsal web tasarım hizmetleri beklemeniz sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Sonuçta dikkatli ve titiz bir çalışma yaparak firmanızı seçmelisiniz.

Çalışacağım Firmayı Nasıl Seçmeliyim?

Firma seçimi

1. Şirketin web sitesini ziyaret ederek daha önce yapmış olduğu referans çalışmaları inceleyin.

Web tasarım çalışmalarınızı yaptıracağınız firmayı seçmeden önce firma web sitesinde referanslar sayfasını inceleyebilirsiniz. Referanslar sizlere oldukça fazla fikir verecektir. Firmanın yapmış olduğu siteleri beğenmediğiniz takdirde farklı firma alternatiflerine yönelebilirsiniz.

2. Referans web sitesi sahipleriyle iletişime geçerek firma hakkında bilgi alın.

Çalışmalarını beğendiğiniz bir firmanın proje teslim edildikten sonra sizlere destek olup olmayacağını referans web sitelerinin firma yetkililerini arayarak rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Ayrıca müşteri görüşleri sayfasını inceleyerek firma hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Çalışmalarını beğendiğiniz bir web tasarım firması için olumlu yorum almışsanız içiniz rahat olmalı. Çok büyük ihtimalle firma beklentilerinizi karşılayacaktır.

3. Firmanın yaptığı çalışmaları beğendiniz. Referanslarından bilgi aldınız. Yeterli mi?

Aslına bakacak olursanız firmayla çalışmaya başlayabilirsiniz. Ama yine de tasarımı yaptıracağınız firma yetkilisiyle kapsamlı görüşme yapmanız ve görüşmede projenizi detaylandırmanız gerekir. Web sitenizle ilgili beklentilerinizi tüm detaylarıyla görüşün. Sitenizde olmasını istediğiniz görsel ve teknik özellikleri mutlaka belirtin. Sizin için vazgeçilmez bir özelliği veya hizmeti web tasarım çalışmalarına başladıktan bir süre sonra dile getirdiğinizde ve firmanın aradığınız hizmeti vermediğini öğrendiğinizde kurmuş olduğunuz güzel iletişim zarar görebilir. Bu nedenle proje detayları tümüyle projeye başlamadan önce görüşülmelidir.

Projenizi Takip Eden Firmalarla Çalışın

Proje takibi

Çalışmalar süresince etkin proje takibi yapan firmalarla çalışın. İçeriklerin zamanında tasarımcılara ulaşmasını sağlayın. Proje aşamasında içerikler site sahibi tarafından hazırlanmamış olabilir. Yavaş davrandığınızda yetkililer sizi sürekli arıyor, ilgileniyor ve yardımcı olmaya çalışıyorsa ilgili bir firmayla çalışıyorsunuz demektir. Web tasarım çalışması bir ekip çalışmasıdır. İçerikleri zamanında ve düzenli bir şekilde firmaya ulaştırarak projenin sağlıklı ve etkin bir şekilde hazırlanmasına katkıda bulunun.

İçerik Kalitesini Arttırın

İçerik kalitesi

Web tasarım firmasının kaliteli bir proje ortaya çıkarmasında site sahiplerinin önemli rolü vardır. Tasarım kadar içerik kalitesi de hayati önem taşır. Projenizde firmanızı en doğru şekilde ifade edecek kaliteli resim ve metinler kullanmanız etkili olacaktır. Özellikle metin üretmek konusunda sıkıntı yaşıyorsanız, profesyonel destek alarak sitenizi zenginleştirecek metinler üretebilirsiniz. Günümüzde içerik üreten seçkin makale yazarlarıyla iletişime geçerek kaliteli metinler yazdırabilirsiniz.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp