Web Tasarım Nedir?

Web Tasarım Nedir? Nasıl ve Neden Yapılır?

Web tasarımı nedir?" veya "web tasarım nedir?” sorusuna tek bir kısa cevap verecek olursak; Web tasarımı; görseller ve metinlerden oluşan web sayfası içeriklerinin web sitesi ziyaretçilerine bir düzen içerisinde sunulmasıdır. Web sitesi tasarımı, web tasarım projesi veya web sitesi yapımı gibi tanımlar da, web tasarımı ile eş anlamda kullanılır.

Web tasarımı yapabilmek için öncelikle bir projeye ihtiyaç vardır. Firma, şahıs, marka veya ürün projenin esas konusunu oluşturur. Örneğin; doktor veya diş hekimi web sitesi, firma web sitesi, otel web sitesi, sağlık merkezi veya hastane web sitesi bir web tasarım projesidir. Buradan da anlaşıldığı gibi web tasarım kişi, kurum veya kuruluşları tanıtmak amacıyla yapılan, web sitesi sayfalarını kodlama, düzenleme ve internet ortamında yayınlama çalışmalarının tümüdür. Bu çalışmaları yapan uzman kişilere web tasarımcı, web tasarımcısı veya web master denir.

Web Tasarım Nasıl Yapılır?

Bir web sitesi yayınlanmadan önce birçok aşamadan geçer.

  • Projenin Belirlenmesi
  • Kurumsal Kimlik Çalışması
  • Grafik Tasarım Çalışması
  • Web Sayfalarının Kodlaması
  • İçerik Yönetim Sistemi Entegrasyonu
  • Web Sitesinin Test Süreci
  • Web Sitesinin Yayınlanması

Bu aşamalar da kendi içerisinde daha detaylı çalışmaları barındırır.

Projenin Belirlenmesi

Web Tasarım Projesinin Belirlenmesi

Proje belirlenirken ihtiyaçlar göz önünde bulundurulur. Web sitesinin yapılış amacı, kişi yada kurumu tanıtmak olabildiği gibi firmanın ticari faaliyetlerini ön plana çıkarmak da olabilir. Bu noktada kapsamlı rakip firma analizleri yapılır. Proje belirlenirken web sitesinin yapılış amacı ve web sayfası içeriklerinin neler olacağı netlik kazanır.

Kurumsal Kimlik Çalışması

Kurumsal kimlik çalışması, web tasarım projesi hayata geçmeden önce tamamlanması gereken çalışmalardır. Örneğin; firma logosu kurumsal kimlik çalışmasının bir parçasıdır. Web sitesinde kullanılan renkler firmanın kurumsal renkleri ile doğru orantılı olmalıdır. Logo, renk, slogan, vb. kurumsal kimlik öğeleri web tasarımında kullanılan en önemli unsurlardır.

Grafik Tasarım Çalışması

Grafik tasarım çalışmalarında, kurumsal kimlik çalışmaları esas alınır. Adobe Photoshop gibi piksel tabanlı resim ve fotoğraf düzenleme programları kullanılarak web sayfalarının görsel tasarımı yapılır. Web sayfalarında kullanılacak resim, fotoğraf, grafik gibi görseller özenle hazırlanarak uygun ve doğru yerlerde konumlandırılır.

Web Sayfası Kodlaması

Web Sayfası Kodlaması

Web sayfalarının kodlaması sürecinde HTML, CSS, JavaScript, SQL, PHP, Python ve ASP gibi çeşitli programlama dilleri kullanılır. Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera veya Internet Explorer gibi internet tarayıcılarının web sitelerini görüntüleyebilmeleri için web sayfalarının bu dillerde kodlanması gerekir. Grafik tasarımı, web sayfalarının kodlaması ve web sayfası içeriklerinin oluşturulması sonucunda web sitesinin genel yapısı ve görünümü ortaya çıkar.

İçerik Yönetim Sistemi (CMS) Entegrasyonu

İçerik Yönetim Sistemi (CMS), web sitesi sahibinin web sayfalarına fotoğraf, resim, tablo, grafik, video, metin, vb. içerikleri ekleyip çıkarmasını sağlayan yazılımlardır. CMS yazılımları, web sitesi sahibinin web tasarımcıya bağlı kalmadan site içeriğini güncelleyebilmesini sağlar. Bununla birlikte günümüzde, CMS yazılımları sadece web sitelerinin güncellenmesi için kullanılmamaktadır. Bir çok web tasarım hizmeti veren firma veya freelance tasarımcılar, web tasarım çalışmalarında CMS yazılımlarından faydalanarak hizmetlerini sunabilmektedir. CMS yazılımları, CMS yazılımlarının özellikleri, kullanım alanları ve faydaları oldukça kapsamlı bir konu olmakla beraber ayrı bir başlık altında incelenebilir.

Web Sitesinin Test Süreci

Web tasarım çalışmalarının doğru şekilde yapılıp yapılmadığını gösteren bu süreçte, eksik veya fazla yapılan çalışmalar belirlenir. Web sitesinde bulunması gereken ancak gözden kaçan detaylar olabilir. Bu bazen teknik bir konu bazen de görsel veya metin odaklı içerikle ilgilidir. Test aşamalarında web sayfalarının görsel durumu, mobil cihazlardaki görünümü, sayfa açılış hızları, vb. konular üzerinde gerekli kontroller gerçekleştirilerek, web sitesinin çalışma performansı optimal seviyeye getirilir.

Web Sitesinin Yayınlanması

Web Sitesinin Yayınlanması

Elbette web tasarım aşamaları içerisinde ifade edilebilecek farklı konular da vardır. Ancak en basit anlatımla bir web tasarım projesi bu süreçlerden geçer. Kapsamlı ve detaylı çalışmalar sonucunda web sitesi yayına hazırdır. Web sitesinin yayınlanabilmesi için domain olarak adlandırılan alan adına ve web sitesi sayfalarının barındırılacağı bir hosting hizmetine ihtiyaç vardır. Alan adı ve hosting hizmeti alındıktan sonra web sitesi yayınlanır. Web sitesi yayına alındıktan sonra arama motorlarına her bir web sayfasının tanımlandığı site haritasını göndermek gerekir. Google Arama Motoru günümüzde en çok kullanılan arama motorudur. Web sitesi yayına alındıktan sonra web sitesine ait site haritası Google’a gönderilir. Web sitesi indekslenerek Google arama sonuçlarında ziyaretçiler tarafından görüntülenir.

Web Tasarımı Neden Yapılır?

Web Tasarımın Faydası

Web tasarımının temel amacı, web sitesi ziyaretçilerine ve web sitesinin sahibine karşılıklı fayda sağlayacak bir platformun oluşturulmasıdır. Karşılıklı fayda sağlayan bir proje amacına ulaşmıştır. Ürününü tanıtmak isteyen bir firma ile ürünü tanıyan, beğenen ve satın almak isteyen bir ziyaretçi buna güzel bir örnektir.

Web tasarımı çok çeşitli amaçlar doğrultusunda projelendirilir.

  • Kurumsal tanıtım amaçlı web siteleri
  • Ticari ürün satış ve tanıtım web siteleri
  • Kişisel blog web siteleri
  • Haber web siteleri
  • Sosyal medya web siteleri
  • Online satış veya E-ticaret web siteleri

“Web tasarım projeleri ister ticari amaçlı isterse de tanıtım odaklı olsun; en nihayetinde kurumsal kimliğinize değer katar.”

Teknolojinin hızla geliştiği, ticaret dinamiklerinin tamamen değiştiği, tanıtım faaliyetlerinin ve aktivitelerinin çeşitlilik kazandığı bu dönemde web tasarım çalışmaları da büyük bir ivme yakalamıştır. Web tasarım çalışmalarının planlama ve geliştirme süreçleri yeni bir boyut kazanmıştır. Günümüzde, firmaların potansiyellerini arttırmak, büyümek ve daha çok kazanç elde etmek için teknolojiye duydukları ihtiyaç her geçen gün daha da artmaktadır. Çoğu zaman web tasarım fiyatlarından daha ziyade ortaya çıkacak projenin kalitesi göz önünde bulundurulur. Kimileri yüksek teknolojiye ayak uydurarak ilerlerken kimileri bu trene henüz binmemişlerdir. Google, Facebook, Instagram, Twitter, Youtube gibi web dünyasının liderleri, sayamayacağımız kadar özellikler içeren hizmetleriyle web tasarım ve web yazılım sektörlerine de büyük katkı sağlamıştır.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp