Web Tasarımda Kullanıcı Deneyimi (UX)

Web Tasarımda Kullanıcı Deneyimi Tasarımı

Web tasarımında sağlanan işlevsellik, ziyaretçilerin web sitesini etkin bir şekilde kullanmasını sağlar. Proje tasarım sürecinde temellerin sağlam atılması gerekirken, kullanıcı odaklı bir yaklaşımla hareket edilmelidir.

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Nedir?

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı veya Kullanıcı Deneyimi (UX), bir web sitesinin ziyaretçileri tarafından aradıkları bilgiye en kolay şekilde ulaşabilecekleri şekilde tasarlanmasıdır. Burada önemli olan işlevselliği yüksek, kullanışlı web tasarım çalışmaları ortaya koymaktır. Günümüzde, Kullanıcı Deneyimi web tasarım maliyetlerinden daha önce değerlendirilmesi gereken önemli bir konu haline gelmiştir.

Web siteniz ziyaretçilere kullanım kolaylığı sunmalı, dışarıdan gelebilecek tehlike ve tehditlere karşı güvenli olmalı ve ziyaretçilerin aradığı konu veya ürünlere çok hızlı bir şekilde ulaşabilmesini sağlamalıdır. Web tasarımı, Kullanıcı Deneyimi’ni (UX) olabildiğince iyi seviyelere taşıyacak, site ziyaretçileriyle karşılıklı etkileşimi ve firmanızı benimsemelerini sağlayacak nitelikte tasarlanmalıdır.

Müşteri psikolojisinin kavranması ve kullanıcı davranışlarının belirlenmesi, hedef kitlenize daha hızlı ulaşarak çevrimiçi etkileşiminizi güçlendirmenizi sağlar. Kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve hedef kitlenizle etkili bir iletişim sağlamak için neler yapabilirsiniz?

Kullanıcıların Alışkanlıkları ve Hareketlerine Odaklanın

Müşterilere veya ziyaretçilere ürün ve hizmetlerinizi sunarken etkili görseller kullanmayı deneyin. Nitelikli pazarlama mesajları ve kullandığınız çekici reklam görselleri, size ideal bir kullanıcı deneyimi yaratmanızda yardımcı olur. Hedef kitlenizi oluşturan kişilerin web sitelerinde gezinme alışkanlıklarını bilmeniz önemlidir. Bununla birlikte, hizmet ve ürünlerinize nasıl ulaştıklarını bilmeniz, bu yönde daha doğru stratejiler belirlemenizi sağlar. Hedef kitlenizin neyi aradığını, nasıl aradığını ve nasıl alışveriş yaptıklarını öğrenin. Web sitenize hangi cihazları kullanarak ulaşıyorlar? Müşterilerinizin hareket ve alışkanlıklarına odaklanarak daha etkin tanıtım, satış ve pazarlama stratejileri belirleyin.

Web Sitenizi Dikkat Dağıtacak İçeriklerle Doldurmayın

Sade ve Basit Tasarım

Tasarımın kalitesi metin ve görsellerden oluşan içerik miktarıyla ilgili değildir. Gereksiz bilgi ve görsel yoğunluğu ziyaretçilerinizin kafasını karıştırır ve dikkatini dağıtır. Sade olun. Basit düşünün. Müşterilerinizin dikkatini web sitenize geldiği anda çekmek istiyorsanız sade ve basit tasarım çizgileri kullanmalısınız. Web tasarımı arayüzünde beyaz arka plan rengi kullanın. Dikkat dağıtıcı ve çok sayıda yüksek renk tonlarından kaçının. Bu sayede, müşterileriniz aradıkları ürün veya hizmetleri bulmak için karmakarışık bir tasarım içerisinde kaybolmadan, hızlı ve etkin bir şekilde web sitenizde arama yapabilir.

"Arabanı yıka, daha iyi sürdüğünü göreceksin." Donald Norman

Tasarımınız Geniş Bir Kitleye Hitap Etsin

Etkin kullanıcı deneyimi oluştururken, her yaş grubundaki ziyaretçilerin de anlayabileceği içerikler kullanmaya özen gösterin. Basit ve sade ama bir o kadar da etkili görseller kullanın. Müşterilerinizi harekete geçirecek görseller ve mesajlar verin. Web tasarımlarında büyük boyutlu görsel kullanımı, genellikle ziyaretçilerin dikkatini daha fazla çeker. Vermek istediğiniz mesajı dikkat çekici kelimelerin kullanıldığı etkin bir görselle sunun.

Müşterilerinize etkileşimli bir deneyim sunun:

  • Gereksiz detaylara yer vermeyin.
  • Vermek istediğiniz mesaj için en kısa yolu tercih edin.
  • Basit ve etkili görsel öğeler kullanın.
  • Sade ve anlaşılır bir dil kullanın.

Mobil Cihaz Uyumluluğunu Göz Ardı Etmeyin

Mobil Uyumun Kullanıcı Deneyimine Etkisi

Web sitesinin işlevselliği, sadece masaüstü cihazlarla sınırlı değil. Tasarlanan web sitesinin, masaüstü işlevselliği ve mobil cihaz işlevselliği aynı derecede önemlidir. Masaüstü cihazlarda kusursuz çalışan bir tasarım mobil cihazlarla uyumlu değilse, kullanıcı deneyimi (UX) çalışmalarınız boşa gidebilir. Günümüzde sıklıkla tercih edilen akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlar sayesinde kullanıcıların cihaz kullanım alışkanlıkları değişim göstermiştir. Artık neredeyse her ev veya iş yerinde bilgisayarlarımız olsa da, çoğunlukla akıllı telefon kullanmayı tercih ediyoruz. O zaman şu soruları kendimize soralım. Web sitemin akıllı telefonlarda işlevselliği nasıl? Web sitemin mobil tasarımı kullanıcı deneyimine katkı sağlıyor mu? Ziyaretçilerin çoğu, kötü deneyim yaşadıkları web sitelerinden çok kısa bir süre içerisinde çıkmaktadır. Aradıkları bilgi, ürün veya hizmet web sitesinde bulunsa bile, asıl sorun ona ulaşamamaktır. Kullanıcıların mobil cihaz alışkanlıklarını göz önünde bulundurarak daha çekici bir kullanıcı deneyimi sunmak için tasarımlarda mobil işlevsellik sağlanmalı.

Kullanıcı Taraflı Düşünün

Sağlamış olduğunuz kullanıcı deneyimi sizin için iyi seviyede görünse bile tüketici gözünden değerlendirme yapmak gerekir. Deneyimler kişilere göre farklılık gösterir. Sizin kullanışlı olduğunu düşündüğünüz bir özellik kullanıcılar için işlevsel olmayabilir. Ziyaretçilerinizin ve müşterilerinizin web sitesine ilk girdiklerinde yaşadıkları deneyim düşündüğünüzden tamamen farklı olabilir. Sunmuş olduğunuz işlevselliğin kullanıcılara gerçekten hizmet edip etmediğini öğrenin. Tüketici deneyim servislerinden faydalanın. Sağlıklı geri bildirimler alarak kullanıcı deneyim testlerinde başarıyı yakalayın. Müşteri görüşlerine her zaman önem verin.

İçeriğinizi Çeşitlendirin

İnsanlar farklı yollar deneseler de, bazıları belirli konularda içerik üretme konusunda diğerlerinden daha başarılıdırlar. Web sayfalarınızda veya bloglarınızda ilgi çekici içerikler kullanarak müşterilerinizle etkileşimde bulunabilirsiniz. Sayfa metinlerinizi ziyaretçilerinizin ilgisini arttıracak nitelikte özelleştirin. Sayfalarda animasyon ve video eklentileri kullanın. Zengin içerik sizleri hedeflediğiniz noktaya taşıyacaktır.

Özgün İçerik Kullanın

Web tasarım hizmetlerinde özgün içerik büyük önem taşır. Kopya içeriğin veya kopyalamanın olmadığı ilgi çekici bir kullanıcı deneyimi geliştirin. Kopya içerik kullanmadığınızdan emin olmalısınız. Bunun için kopya içerik kontrolü yapan servislerden faydalanabilirsiniz. İçerikte kullanılan her kelime kullanıcı deneyimini iyileştirecek ve amaca hizmet edecek şekilde seçilmelidir.

Sosyal Medya’ya Katılın

Sosyal Medya Katılımı

Hedef kitlenizin ürünleri tanımasını ve tanıtmasını, içeriğe katkıda bulunmasını sağlayın. Bunun için sosyal medya hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Müşterilerinizle iletişimi arttırmak için soru sorup cevap alabilecekleri bölümler yaratın. Onların görüşlerine daima değer verin. Görüş ve öneriler firma gelişiminin bir parçasıdır. Potansiyel müşterilerinizin etkin katılım sağladığı hizmetlere yoğunlaşın.

Müşterilerinize Değerli Olduklarını Hissettirin

Müşterilerinize sitenizdeyken doğrudan geri bildirim almak için sorular sorarak onlara değerli olduklarını hissettirin. Müşterilerinize, web sitenizdeki deneyimlerini anlatabilecekleri kısa sorular sorarak müşteri anketleri hazırlayabilirsiniz. Müşteri analizi yapmak sitenizin kullanıcı deneyimini iyileştirmek için kullanabileceğiniz iyi bir yoldur.

Ziyaretçinin Özelleştirebileceği Kişisel Alanlar Oluşturun

Kullanıcılar, ziyaretçiler veya müşteriler deneyimin bir parçası olduklarında ilerleyen zamanda size tekrar geri dönerler. Müşterileriniz için kullanıcı deneyimini geri dönüşüm yaratacak şekilde özelleştirin. Çeşitli düzenleme seçenekleri sunarak web sitelerini kullanıcı taraflı kişiselleştirebilirsiniz. Ziyaretçiler web sitelerinde yönetebildikleri ve özelleştirebildikleri alanlar bulduklarında kendilerini özel hissederler. Marka veya firmanız ile kendilerini özdeşleştirebilirler. İlgi ve katılımları artar.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp